Zorg uit de zorgverzekering

Uw zorgverzekering vergoedt vooral medische zorgkosten. Bijvoorbeeld medische behandelingen en hulpmiddelen. Maar ook wijkverpleging - langdurige persoonlijke zorg en verpleging, ergotherapie en fysiotherapie.

Aanvullende verzekering

 • Voor bepaalde zorg en ondersteuning kunt u - vrijwillig - een aanvullende verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie, alternatieve therapieën of tandartszorg.
 • Elke zorgverzekeraar biedt verschillende aanvullende pakketten. Let bij het uitkiezen van een zorgverzekeraar ook op de aanvullende verzekering.

Voorwaarden

 • U heeft meestal een doorverwijzing nodig van uw huisarts, specialist of therapeut voor een vergoeding vanuit uw zorgverzekering.  
 • Voor wijkverpleging heeft u een indicatie van een wijkverpleegkundige nodig. 
 • In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. Zijn de voorwaarden niet duidelijk? Of wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Zorgverlener kiezen

Bij een aantal zorgverzekeringen kiest u zelf waar en van wie u zorg krijgt. Dit heet keuzevrijheid. Vergelijk de volgende 3 keuzes: 

 • Restitutiepolis
  U kiest zelf uw zorgverleners. Meestal krijgt u alle zorg uit het basispakket vergoed. Een restitutiepolis is vaak iets duurder dan een naturapolis. In sommige gevallen moet u de kosten van de zorg eerst zelf betalen. En daarna terugvragen.
 • Naturapolis
  U maakt gebruik van zorgaanbieders waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Uw zorgverzekeraar betaalt de rekeningen direct aan de zorgaanbieder. Wilt u toch een andere zorgverlener? Dan is de zorgverzekeraar niet verplicht de kosten volledig te vergoeden.
 • Zorgverzekering met beperkte keuzevrijheid
  U bepaalt hierbij zelf naar welke zorgverlener u gaat. De vergoeding van de zorgverzekeraar is lager als u kiest voor een zorgverlener waar uw zorgverzekeraar geen contract mee heeft.

Meer weten?

 • Zorgverzekeraar: over de basisverzekering, aanvullende verzekering en overstappen naar een andere zorgverzekeraar

 

Betrouwbare informatie

Deze informatie komt uit Regelhulp, een betrouwbare informatiebron van de overheid.

Heeft u een vraag?

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties