Elke dag is het perfecte moment is om te stoppen met roken

Morgen, volgende week of over een paar maanden. Als u verslaafd bent aan sigaretten is er steeds een ander excuus te bedenken om het stoppen uit te stellen. Terwijl bijna elke roker ook eigenlijk wel genoeg redenen heeft om te stoppen. 

In dit filmpje wordt heel eenvoudig uitgelegd hoe de verslaving aan nicotine precies werkt en waarom het zo lastig is om te stoppen. https://vimeo.com/504358688
 

Angst om te stoppen

Op een of andere manier raken de verslaafde hersenen bij de gedachte aan stoppen een beetje in paniek. Want stoppen zou betekenen dat u nooit meer plezier zou hebben op een feestje, nooit meer lekker ontspannen een drankje kan drinken. De angst dat u stress op een drukke werkdag ineens zelf moet oplossen zonder de rustgevende hulp van een sigaret. Feit is dat het roken alleen maar bijdraagt aan die stressgevoelens. Want naast de stress van de drukke werkdag, is er daarnaast ook nog de stress van de ontwenningsverschijnselen die elke twee uur weer de kop ingedrukt moeten worden met een sigaret.

 

U hoeft het niet alleen te doen

In Nederland rookt zo’n 20% van de volwassenen. Dat is best veel maar in 2014 was dat nog 24% dus langzaam gaat het de goede kant op. Het laat ook zien dat succesvol stoppen dus écht kan. We weten inmiddels dat begeleiding en (medische) hulpmiddelen daar echt een bijdrage aan leveren. U hoeft er dus niet alleen voor te staan. U kunt uw huisarts vragen naar de mogelijkheden en veel zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor dergelijke hulp.

 

Alleen maar voordelen

Het stoppen met roken zal u, ondanks al uw goedbedachte excuses, alleen maar voordelen opleveren. Uw gezondheid zal vanaf de eerste dag dat u niet meer rookt steeds beter worden, evenals uw conditie. Uw huid en haar gaan er beter uitzien en reuk en smaak verbetert. Ook mensen in uw omgeving zullen hun neus niet langer ophalen wanneer u in de buurt komt. En natuurlijk scheelt het u op jaarbasis honderden zo niet duizenden euro’s. 

Uiteindelijk is er maar één persoon die de knoop kan doorhakken en dat bent u. Begin met te erkennen dat uitstellen geen enkel nut heeft. Elke dag is het perfecte moment om te stoppen met roken.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties